luni, 22 februarie 2010

...Prahova ascunde o perlă?

În Câmpina am "nimerit", dintr-o întâmplare, prima dată pe 14 decembrie 1986. Îmi aduc aminte şi acum...era o zi însorită de duminică şi se zăreau din loc în loc pete albe de zăpadă. De atunci revin cu drag, ori de câte ori am ocazia, sau de fiecare dată când vreau sa mă "regăsesc".
Poate mi se pare mie, dar la Câmpina...iarba e mai verde, florile mai colorate, soarele mai strălucitor, cerul mai albastru...parca nici kitch-ul nu mai e kitch în Câmpina.



Îmi place să iau la pas Bulevardul Culturii,strada liceului de Petrol,drumul spre Muscel...



...sunt fascinante locuinţele, cu arhitecuri care mai de care mai deosebite, păstrate aproape intacte, sau patinate "cu stil" de vreme. De exemplu clădirea Primăriei...sau Casa cu Grifoni, ce datează din 1902. Casa a fost prima clădire iluminată electric din Câmpina şi a aparţinut lui Gheorghe Ştefănescu; în urma celui de-al doilea Război Mondial şi-a lichidat afacerile petroliere şi a donat clădirea Şcolii de Maiştri Sondori şi Rafinori, prima de acest gen din lume.



În urma recondiţionării clădirii, primăria municipiului Câmpina şi-a mutat sediul acolo (începând cu anul 2004).



Nicolae Grigorescu a fost şi el atras de "mirajul" Câmpina, unde se stabileşte din 1891 până în anul morţii sale, 1907. Casa construită chiar după planurile artistului poate fi vizitată astăzi pe Calea Carol I şi are o poveste specială. Descoperiţi-o!

Vis-a-vis se află un alt obiectiv turistic al oraşului. Cu o poveste cel puţin la fel de interesantă ca cea a casei memoriale N.Grigorescu, Castelul "Iulia Hasdeu" a fost construit între anii 1894-1896, după planuri desenate de însuşi scriitorul, istoricul, omul politic Bogdan Petriceicu Hasdeu inspirate, după cum asigura, de spiritul nemuritor al copilei sale, Iulia, decedată prematur, în 1888, la 18 ani, de tuberculoză.

Mergând spre nord-vest câţiva kilometri din centrul oraşului, se ajunge în parcul etern al copilăriei noastre: Fântâna cu Cireşi. Orice excursie făcută cu şcoala se termina, invariabil, acolo.



Ne îndepărtăm şi ajungem la baraj la Paltinu,unde apa ia culori nemaiîntâlnite,culori pe care obiectivul camerei foto nici măcar nu le recunoaşte: azur, verde, turquoise...



...şi mai departe bucură-te de peisajele minunate de pe Valea Doftanei!



Sursă text: www.primariacampina.ro, www.muzeulhasdeu.ro
Sursă imagini: www.primariacampina.ro şi arhiva personală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu